Fryslân Fungies: wij maken de circulaire economie tastbaar en eetbaar!

 

Iedereen (of nou ja, bijna iedereen) drinkt koffie. Maar wat veel minder mensen weten, is dat slechts 0,2% van de koffiebonen uiteindelijk in je kopje koffie terecht komt. De rest zien we als afval en gooien we weg. Maar niet voor lang meer, als het aan ons ligt!

Fryslân Fungies is namelijk opgericht vanuit de missie om de circulaire economie tastbaar en eetbaar te maken. Hierin staat de impact die we maken op mens, milieu en economie centraal. Om zoveel mogelijk positieve impact te maken, hebben we daarom twee impact doelstellingen opgesteld waarnaar alles wat we doen terug te leiden is.

Onze impact op de Sustainable Development Goals

Met Fryslân Fungies willen we:

  • De creatie van duurzame voedselsystemen faciliteren.
  • De kennis over en het plezier in de circulaire economie vergroten.

Deze impact maken we met de Sustainable Development Goals (SDG’s) in ons achterhoofd. De SDG’s zijn in 2015 geïntroduceerd door de Verenigde Naties nadat ze de grootste problemen van de 21ste eeuw in kaart hadden gebracht. De SDG’s dienen als agenda om deze problemen aan te pakken.

Wij pakken graag onze verantwoordelijk om als bedrijf bij te dragen aan deze doelen, met als uiteindelijke doel dat we samen in 2030 een duurzamere en meer circulaire economie hebben gerealiseerd. 

SGD's

De creatie van duurzame voedselsystemen faciliteren

Jaarlijks wordt er 300,000 ton (300 miljoen kilo!) koffiedik geproduceerd in Nederland. Dit is bijna evenveel als het gewicht van 1,700 vliegtuigen! En het ergste? Dit restproduct van jouw kopje koffie wordt weggegooid en verbrand, en (bijna) niks ervan wordt gerecycled.

Natuurlijk kunnen we dit probleem niet in ons eentje oplossen, maar we kunnen wel een stap in de goede richting zetten en hopen dat goed voorbeeld doet volgen.

Van koffiedik naar oesterzwam

Deze stap in de goede richting zetten we samen met iedereen die koffie drinkt en een waardig circulair leven wil geven aan het gebruikte koffiedik. Dit doen we door het koffiedik te gebruiken om oesterzwammen mee te kweken in een Growkit of een FungiFarm.

Met de Growkit en de FungiFarm willen we voor 2026 in totaal namelijk 200 ton koffiedik een waardig tweede leven geven (en onderweg bijna 35 ton heerlijke oesterzwammen kweken). Voor de precieze berekening mag je altijd contact met ons opnemen. 

Theory of Change

Om naar onze doelstelling om de creatie van duurzame voedselsystemen te faciliteren toe te werken, hebben we een strategie uitgewerkt volgens de bewezen Theory of Change methode. Aan de hand hiervan maken we onze impact inzichtelijk en meetbaar en passen we onze bedrijfsvoering aan wanneer nodig om onze positieve impact te vergroten.

Benieuwd naar onze volledige aanpak om zoveel mogelijk impact te maken? Bekijk dan onze gecertificeerde Theory of Change bij deze doelstelling.

De kennis over en het plezier in de circulaire economie vergroten

In 2030 moeten Nederlandse bedrijven 50% minder mineralen, fossiele brandstoffen en metalen gebruiken in hun productieprocessen, met als uiteindelijk doel om een volledig circulaire economie te realiseren. Helaas blijkt uit onderzoek dat de kennis over de circulaire economie nog niet voldoende verspreid is in Nederland. Om ervoor te zorgen dat dit wel lukt, nemen we iedereen graag mee in het mooie verhaal van de circulaire economie!

Circulaire economie in het onderwijs

In samenwerking met didactisch experts hebben we de lesbrief circulaire economie ontwikkeld voor op basis- en middelbare scholen. Hierin maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de circulaire economie en met het sprekende voorbeeld ervan om oesterzwammen te kweken op koffiedik.

Lespakket oesterzwammen kweken voorpagina

Kennisdeling over de (eetbare!) circulaire economie

Daarnaast plaatsen we regelmatig nieuwe blogs op onze website en weetjes op onze sociale kanalen over de circulaire economie. Hiermee word je op laagdrempelige wijze meegenomen in de prachtige circulaire economie en krijg je tips waarmee je eenvoudig zelf kunt beginnen met bijdragen aan een meer circulaire economie!

Benieuwd? Neem dan vooral een kijkje op onze Instagram, of nem gerust contact met ons op. We hebben het er graag over!

Theory of Change

Ook voor onze impact doelstelling om de kennis en het plezier in de circulaire economie te vergroten hebben we een strategie opgesteld, gebaseerd op de Theory of Change. Aan de hand hiervan maken we onze impact inzichtelijk en meetbaar, om zo stapsgewijs onze positieve impact te vergroten.

Benieuwd geworden naar onze strategie achter deze impact doelstelling? Bekijk dan eens de gecertificeerde Theory of Change bij deze doelstelling.