Wanneer je op zoek bent naar gezonde en lekkere recepten, dan is een recept met oesterzwammen een hele goede keus. Oesterzwammen zijn multifunctioneel, wat ze zeer geschikt maakt voor uiteenlopende gerechten.
Hoe gezond zijn oesterzwammen?
Als we kijken naar de voedingswaarde zijn oesterzwammen zeer gezond. Het bevat weinig zout, weinig cholesterol en weinig vet. Daarentegen bevat het juist veel vitaminen, vezels en eiwitten. En dit maakt het een gezond ingrediënt, vooral wanneer je het gebruikt om een stukje vlees of nepvlees te vervangen.

Vleesvervanger
Naast dat oesterzwammen een gezond alternatief zijn voor vlees, komen ze van alle vleesvervangers ook het meest overeen met vlees. Ze hebben een stevige, vlezige structuur, nemen smaken goed op (zoals een marinade) en je kunt ze op verschillende manieren bewerken. Namelijk, je kunt ze drogen tot krokantjes, vermalen tot poeder, bakken, marineren en bakken in de oven.

Koken met oesterzwammen
Dit alles maakt dat oesterzwammen erg veelzijdig zijn en uitermate geschikt zijn voor uiteenlopende recepten. Van bourgondische maaltijden tot frisse zomer-lunch broodjes. En van hoofdgerecht tot bijgerecht. Om je op weg te helpen met hebben we hieronder de 3 lekkerste oesterzwam recepten voor je op een rij gezet. Allemaal vegetarische recepten, natuurlijk!

Broodje pulled zwam – Fris lunch broodje
Geïnspireerd op de pulled-pork uit de VS, maar dan veel beter! Oesterzwammen zijn gemakkelijk in dunne reepjes te scheuren waaraan je een pulled pork herkend. Door de juiste kruidenmarinade zijn ze niet van een normale pulled-pork te onderscheiden en een stuk gezonder. Probeer het maar eens! En geloof ons, er is niets zo satisfying als reepjes scheuren van oesterzwammen.
Lees hier het gerecht.

Jachtschotel (vegetarisch) met oesterzwammen – Door Janny van der Heide
Een speciaal oesterzwam gerecht, ontwikkeld door de enige echte Janny van der Heide. Bekend van het heerlijke slow-tv programma: Heel Holland Bakt. Een recept met oesterzwammen welke het goed doet in de koudere tijden van het jaar. Dus laat die kalkoen dit jaar maar staan tijdens de kerst! Door de ”nootachtige” smaak en de stevige structuur van de oesterzwammen is het een perfecte basis voor een bourgondische schotel. Lees hier het hele recept.

Broodje oesterzwam shoarma
Een broodje shoarma van gebakken oesterzwammen. Als je je best doet, is het zelfs veganistisch te maken. Je kunt hiervoor een bakje kant-en-klare shoarma halen bij de supermarkt. Maar het is veel leuker om zelf een vegan shoarma te maken? Bij ons beter bekent onder de naam ´broodje Zwarma´. Door het gebruik van dezelfde kruiden als bij de ‘echte’ shoarma is er nauwelijks een verschil te proeven. Ook de saus kun je helemaal zelf maken, met zoveel teentjes knoflook als je zelf wilt. Benieuwd hoe je zelf dit oesterzwam gerecht maakt? Je vindt het recept hier.

Life hack: oesterzwammen conserveren
Oesterzwammen drogen
Wat de oesterzwam verder een prachtig product maakt is dat ze niet bederven, maar enkel uitdrogen. Dus heb je nog wat oudere oesterzwammen liggen, dan kan je ze conserveren door ze te drogen in een voedseldroger. Gedroogde zwammen hebben zo weer hun voordelen. Allereerst heb je ze geconserveerd en zijn ze dus lang houdbaar (afgesloten bewaren, koel en droog).
Daarnaast kan je gedroogde zwammen serveren als ‘’krokantje’’, waarbij je de gedroogde zwam serveert als garnering. En last but not least, de gedroogde zwammen kunnen worden vermalen tot poeder. De poeder is te gebruiken als smaak versterker om extra umami-smaak te krijgen. Hier kun je ook nog wat rode peper en zwarte peper aan toevoegen om de smaak extra te versterken. Te gebruiken in ieder oesterzwam-recept of bijvoorbeeld een bouillon.

Gedroogde oesterzwammen wellen
Houdt je toch meer van verse oesterzwammen? Dan zijn je gedroogde zwammen weer te wellen (of weken) tot verse zwammen. Lees hier daarover meer!
Eet smakelijk!