In het rondje Friesland kwam Janny van der Heijden samen met André van Duin voor Denkend aan Holland: de Elfstedentocht en voor de webserie Janny s Frieskist langs bij ons in Leeuwarden. Janny deelt met ons haar recept voor een vegetarische jachtschotel met oesterzwammen en stoofpeertjes.

Hoeveelheid:

2 - 4 personen

Bereidingstijd:

60 minuten

Janny van der Heijden heeft ons een bezoek gebracht in Leeuwarden en een handje geholpen in de kwekerij, klik op onderstaande knop om de video van omroep MAX te bekijken.

Voor 2 – 4 personen

Ingrediënten jachtschotel

  • 2-3 grote uien
  • Boerenboter
  • 1,25 kg aardappels
  • Zout, peper
  • 500 gram oesterzwammen
  • Nootmuskaat
  • Melk
  • Friese nagelkaas
Voor 2 – 4 personen

Ingrediënten stoofpeertjes

  • 8 stoofpeertjes
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstukje
  • Eventueel 1 steranijs
  • Rode (vruchten)wijn

Bereiding jachtschotel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel en snipper de uien. Fruit ze op lage stand in een lekkere klont boter goudgeel en zacht. Kruid met zout en peper. Maak de oesterzwammen schoon, scheur grote exemplaren in stukken en bak om en om in boter. Breng op smaak. Schil de aardappels, kook ze met zout gaar en maak er met boter, melk en nootmuskaat een puree van. Vul een ovenschaal met de helft van de puree, verdeel daarover de uien en oesterzwammen, denk af met de rest van de puree en rasp hierboven een lekker laagje Friese nagelkaas.

Schuif in de voorverwarmde oven voor 25 minuten. Zijn alle ingrediënten nog warm, dan mag de schotel onder de grill om een mooi gekleurd laagje te krijgen!

Bereiding stoofpeertjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel en snipper de uien. Fruit ze op lage stand in een lekkere klont boter goudgeel en zacht. Kruid met zout en peper. Maak de oesterzwammen schoon, scheur grote exemplaren in stukken en bak om en om in boter. Breng op smaak. Schil de aardappels, kook ze met zout gaar en maak er met boter, melk en nootmuskaat een puree van. Vul een ovenschaal met de helft van de puree, verdeel daarover de uien en oesterzwammen, denk af met de rest van de puree en rasp hierboven een lekker laagje Friese nagelkaas.

Schuif in de voorverwarmde oven voor 25 minuten. Zijn alle ingrediënten nog warm, dan mag de schotel onder de grill om een mooi gekleurd laagje te krijgen!