Bij een klimaatvriendelijk voedingspatroon denk je al snel aan een vegetarisch en veganistisch menu, maar ook waar je eten vandaan komt telt.
Met deze vegan risotto scoor je op alle punten: de parelgort komt uit Flevoland en koop je gewoon bij Ekoplaza en de oesterzwammen zijn eigen kweek. Kortom, een fantastisch gerecht en daarom deel ik het recept met je.

Hoeveelheid:

2 personen

Bereidingstijd:

60 minuten

Dit recept is gemaakt door www.thegreenlist.nl

Voor 2 – 4 personen

Ingrediënten

  • 120 gr parelgort
  • vega bouillon blokje
  • 150 gr gesneden oesterzwammen
  • 1 venkel
  • 2 tl rozemarijn
  • 2 tl tijm
  • 1 el (vegan) boter
  • optioneel: halve puntpaprika in kleine stukjes

Bereiding

1. KOOK DE PARELGORT

Parelgort heeft een lange kooktijd van 50 minuten nodig. Begin daarom met deze stap. Zo heb je je handen vrij voor de andere stappen, terwijl de parelgort kookt. Zo bereid je parelgort:

  • Doe de parelgort met water in een pannetje met een 1:3 verhouding. In dit geval 120 gram parelgort met 360 ml water
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag
  • Voeg een (vega) bouillon blokje toe
  • Zet een timer van 50 minuten

2. VENKEL BEREIDEN

Venkel vind ik heerlijk om rauw in mijn gerechten te verwerken. Alle onderdelen van de venkel zijn te gebruiken, dus zorg ervoor dat je alles bewaart.

  • Was de venkel in koud water
  • Snijd vervolgens de stelen, inclusief het fijne groen van de knol
  • Snijd daarna een klein stukje van de onderkant van de knol zodat deze goed schoon is
  • Halveer de knol zodat deze stabiel op je snijplank komt te liggen
  • Snijd de knol nu in zeer dunne plakjes en leg apart
  • Verwijder het fijne groen van de stelen en snijd fijn, bewaar als garnering
  • Snijd de stelen in zeer dunne plakjes en voeg toe aan de plakjes venkelknol

3. BAK DE OESTERZWAMMEN

Oesterzwammen gebruik ik als natuurlijke vleesvervanger, de hartige smaak en textuur komt het beste naar voren als deze krokant gebakken wordt.

  • Leg de oesterzwammen op een bord en doe er wat zout op. Leg de oesterzwammen zo 30 minuten apart.
  • Breng olijfolie met de rozemarijn in een pan op (hoge) temperatuur
  • Voeg de oesterzwammen toe. Beweeg de oesterzwammen meteen even door de pan, zodat deze niet vastplakken. Laat ze vervolgens met rust en bak op één zijde totdat de onderkant mooi goudbruin gekarameliseerd is. Draai vervolgens de oesterzwammen om en herhaal aan de andere kant
  • Haal de oesterzwammen uit de pan en zet apart
  • Verwarm 5 minuten voordat je gaat serveren de boter met de tijm in de pan
  • Voeg de oesterzwammen toe, laat nog 5 minuutjes pruttelen

4. OPDIENEN

  • Schep de parelgort op een bord
  • Leg hier een laagje venkel overheen
  • Leg de oesterzwammen er bovenop
  • Garneer het gerecht met het fijne groen van de venkel
  • Optioneel: voeg stukjes puntpaprika toe