Winkelwagen

Jouw bedrijf verduurzamen op een laagdrempelige en unieke manier – 7 tips 

 

Het verduurzamen van je bedrijf of kantoor heeft verschillende voordelen. Naast dat het noodzakelijk is om onze planeet een beetje leefbaar te houden, levert het ook nog eens een positieve werksfeer en -uitstraling op. 

Maar niet bij alle bedrijven zit duurzaamheid ingebakken in de bedrijfsvoering of -activiteiten, net zoals het ook het niet altijd even gemakkelijk is om verduurzamende maatregelen in je bedrijf door te voeren. Hoe pak je de verduurzaming van jouw onderneming dus aan, en welke unieke manieren zijn er allemaal om je bedrijf te verduurzamen? Dat ontdek je in deze blog!

Bedrijf verduurzamen header foto

Inhoudsopgave

Om jouw als ondernemer op weg te helpen in het verduurzamen van je bedrijf, ontdek je in deze blog twee verschillende soorten tips om te verduurzamen. We beginnen met de usual suspects: maatregelen waar je waarschijnlijk al eens van hebt gehoord, maar die zo waardevol zijn dat we ons verplicht voelden om ze te noemen.

Vervolgens bespreken we in de rest van de blog de unieke, vernieuwende en meer spraakmakende tips om te verduurzamen. Hiermee hopen we je bewust te maken van het feit dat duurzame impact op meer vlakken te behalen valt binnen jouw bedrijfsactiviteiten dan je op voorhand misschien denkt, en dat het nog leuk is ook! 

Wat doen de meeste Nederlandse bedrijven aan duurzaamheid?

Er zijn enkele, onomstreden, duurzame maatregelen die ieder bedrijf kan doorvoeren. Deze kunnen met één klik op de knop worden uitgevoerd, zonder dat dit hoge kosten of investeringen met zich meebrengt. Ondanks het feit dat ze niet erg uniek zijn, hebben ze een duidelijke positieve impact en zijn het in onze ogen de basis van een goede MVO-strategie voor ondernemers.

Bankier bij een duurzame bank

Door te bankieren bij een duurzame bank, maak je direct een grote impact waar je zelf relatief weinig voor hoeft te doen. Enkel door over te stappen naar een bank die mensenrechten en het milieu respecteert, zorg je ervoor dat je meehelpt aan betaalbare woningen, onderwijs, duurzame energie en het herstel van de natuur. 

Een kritische blik naar waar je je bankzaken doet kan dus al een gigantische impact hebben. Wil je weten hoe jouw bank het doet? Kijk dan hier. 

Groene energieleverancier

Je bent net te weten gekomen hoe eenvoudig je duurzame impact kan maken, door dit feitelijk uit handen te geven. Met eenzelfde klik op de knop switch je ook van een grijze- naar een groene energieleverancier. 

Hoeveel energiebesparende maatregelen we namelijk ook treffen, bedrijven zullen altijd energie verbruiken en iedere werknemer laat per ongeluk wel eens een lamp branden. 

Om slapeloze nachten hierover te voorkomen, is overstappen naar een duurzame energieleverancier dé oplossing. 

Zonnepanelen en windmolens

Unieke en vernieuwende maatregelen om te verduurzamen als bedrijf 

Naast deze relatief bekende maatregelen om duurzamer te ondernemen, zijn er nog meer, relatief onbekende tips om te verduurzamen als bedrijf en impact te maken. Misschien zelfs een grotere impact dan je zou denken. 

Met de volgende spraakmakende en unieke duurzame ideeën voor op kantoor maak je je duurzame ambities zichtbaar op de werkvloer. Dit draagt bij aan een positieve werksfeer en geeft bovendien een extra visitekaartje af naar (potentiële) klanten en andere bezoekers. 

De mogelijkheden van circulair meubilair

Zit jouw bedrijf in een verbouwing, verhuizing of verandering van interieur? Grote kans dat het bestaande meubilair plaats moet maken voor een nieuwe inrichting. Op het gebied van duurzaamheid valt hier veel winst te behalen.

Er zijn al meerdere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Opnieuw die ondernemers faciliteren in het hergebruiken van oud meubilair en circulair meubilair aanbieden.  

Op deze manier richt je jouw nieuwe bedrijfskantoor in met het voormalig meubilair van anderen, zonder dat je inboet op uitstraling door de artistieke vormgeving. Zo bespaar je grote hoeveelheden grondstoffen en de daarmee gepaarde uitstoot. Een mooie manier om duurzaam een kantoor in te richten!

Een duurzame koffievoorziening

Als je aan kantoor denkt, dan denk je aan koffie. Het is niet meer uit het ‘kantoor beeld’ weg te denken, en terecht. Koffie is dus een gegeven op kantoor, en daarom direct een mooie reden om het op een duurzame manier in te richten!

Kies bijvoorbeeld voor een koffiemerk met een duurzaam keurmerk , en gebruik bijvoorbeeld plantaardige koffiemelk in plaats van gewone koffiemelk.  

Dit is nog redelijk straightforward. Waar we echter minder vaak bij stilstaan is het koffiedik. Ieder bedrijf produceert er een hoop van en gooit dit (bijna altijd) weg, terwijl dit juist hele mooie kansen biedt. Namelijk voor het kweken van paddenstoelen (hyperlink naar de blog over oesterzwammen kweken)!

Wil je je koffiehoek echt circulair inrichten, kijk dan eens naar de mogelijkheden om je koffiedik te gebruiken voor het kweken van oesterzwammen met de FungiFarm. Hierin kweek je (h)eerlijke oesterzwammen op jouw koffiedik, gewoon op locatie. Je kweekt hiermee een fantastische vleesvervanger en gebruikt je koffiedik ook nog eens circulair.

Oesterzwammen kweken op kantoor in een fungifarm

Interieurbeplanting

Groen is de kleur van duurzaamheid, mensen worden gelukkig van de kleur groen, planten hebben een positieve werking op onze productiviteit en ze zorgen ook nog eens voor een energiebesparing.  Planten reguleren namelijk op een natuurlijke manier het binnenklimaat, waardoor minder luchtverversing  nodig is. 

Genoeg redenen voor zoveel mogelijk groen op kantoor en ook nog eens een mooi alternatief voor de energie slurpende airco!

Beplanting op kantoor

Bron: www.snoekpuurgroen.nl

Duurzame lunch

Een gezamenlijke lunch met alle medewerkers is dé manier om even van het werk te ontspannen. Een gezonde lunch is tevens heel goed duurzaam te serveren. 

Vervang het vlees voor vegetarische producten door bijvoorbeeld je zelfgekweekte oesterzwammen te serveren. Daarnaast zijn er veel verschillende mogelijkheden om op wekelijkse basis verse streekproducten te laten leveren voor de lunch. Mocht je in Groningen of Friesland zitten, dan is de Streekboer een goede optie!

Broodje oesterzwam

Duurzame relatiegeschenken

Een goede manier om meer impact te maken, is door jouw duurzame ambities over te dragen naar je klanten, partners of medewerkers en ze hierin mee te nemen. Bijvoorbeeld aan de hand van een duurzaam relatiegeschenk.

Daarmee laat je namelijk zien dat jouw bedrijf tot in de details aandacht heeft en nadenkt over manieren waarop je samen een duurzame bijdrage levert. 

Oesterzwam kweekset

Contact

Benieuwd wat wij daarin kunnen betekenen? Neem gerust contact  met ons op!

 

Team van Fryslan Fungies