Winkelwagen

Boost je Green Key certificering

Het Green Key keurmerk onderscheidt de ‘gewone’ Horeca van de Horeca die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog in het vaandel heeft. Maar hoe krijg je dit keurmerk, en hoe straal je dat op een leuke en moderne manier uit? Dat ontdek je in deze blog!

Met Fryslân Fungies werken aan je Green key certificering 

Fryslân Fungies streeft naar een duurzame wereld waar afval niet bestaat, maar een grondstof is voor een volgend proces. En we zijn gelukkig hierin niet de enige. 

Steeds meer bedrijven binnen de toerisme- en recreatiebranche houden zich bezig met duurzaam en verantwoord ondernemen. Je ziet het Green Key keurmerk dan ook steeds vaker voorbijkomen. 

Wij helpen deze bedrijven met hun duurzame ambities om op een unieke manier te verduurzamen. Zo ook bedrijven die actief zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en de Green key certificering.

Werkt jouw bedrijf of organisatie ook aan het behalen van het Green Key certificaat? En ben je benieuwd hoe wij jou hierbij kunnen helpen? Lees dan vooral verder!

Green key logo

bron: www.greenkey.nl

Wat is het Green Key certificaat?

Het Greenkey keurmerk is het internationale keurmerk voor milieuvriendelijke bedrijven, zoals restaurants, strandpaviljoens, hotels/conferentiecentra, congreslocaties en publieksevenementen, om er een paar te noemen. Een breed scala aan organisaties binnen de toeristische en recreatieve branche welke actief bijdragen aan milieu, veiligheid en kwaliteit dus! 

Wat voor organisaties maken aanspraak op Greenkey?

De Greenkey certificering is in het leven geroepen voor organisaties die zich inzetten om de druk van hun onderneming op natuur en milieu te minimaliseren. Zij gaan een stap verder dan wat wet- en regelgeving hen oplegt en nemen zelf het initiatief. En dit wordt beloond met een Green Key certificaat, mits wordt voldaan aan de Green Key criteria (zie even verderop op deze pagina). 

Zo weet iedereen die een Horecagelegenheid met een Green Key logo binnenloopt, dat dit een plek is die duurzaamheid serieus neemt.

De verschillende normen van het Green key certificaat

Green Key kent een ´checklist´ met verschillende normen waaraan de verduurzamende maatregelen moeten voldoen. Zoals normen over afval, watergebruik, groenvoorziening, communicatie naar gasten en bezoekers en maatschappelijke betrokkenheid. Kortom: over milieu, veiligheid en kwaliteit. Deze normen worden beschreven in de handleiding.

Verplichte normen van het keurmerk Green Key

Er zijn verplichte normen waaraan alle bedrijven moeten voldoen. Dit zijn de basis milieunormen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: 

  • Communiceren over Green Key en/of het MVO beleid naar gasten, op minimaal 5 verschillende manieren 
  • Reduceren van watergebruik 
  • Het gebruik maken van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen 
  • Reduceren van afval door vermijden mono verpakte producten  bij het ontbijt 

De optionele normen van het keurmerk Green Key

Het aantal genomen optionele maatregelen, bovenop de verplichte normen, bepaalt uiteindelijk het niveau van jouw certificering. Hoe meer maatregelen je neemt, hoe hoger je Green Key niveau is. Optionele normen zijn erg uiteenlopend, een aantal voorbeelden zijn:

  • Het  communiceren over de inspanningen, activiteiten en resultaten die zijn behaald m.b.t. duurzaamheid naar gasten en bezoekers
  • Structureel samenwerken met maatschappelijke organisatie.
  • Aanvullende waterbesparende maatregelen . 
  • Het aanbieden van zeep en shampoo met een duurzaamheidskeurmerk.  
  • Gescheiden inzamelen van  koffiedik/ koffiedrab. 

Hiermee wordt uiteindelijk bepaald welk niveau jij hebt behaald, namelijk brons, zilver of goud. Waarbij elk hoger niveau betekent dat je als organisatie meer optionele maatregelen neemt, bovenop de noodzakelijke verplichte normen.

Green key niveau's

bron: www.greenkey.nl

Aan de Green Key normen voldoen met de FungiFarm

Bij Fryslân Fungies zijn we gespecialiseerd in het omzetten van koffiedik naar heerlijke oesterzwammen. Zo maken we de circulaire economie niet alleen tastbaar, maar ook eetbaar! Hier helpen we jou, op weg naar het voldoen aan de Greenkey normen, heel graag bij.

En hoe we dat doen? Met de FungiFarm ! Een zelfontwikkelde kweekkast, waarmee je jouw koffiedik omzet in oesterzwammen, gewoon op locatie. Volledig zichtbaar voor gasten en bezoekers. 

Het hergebruiken van koffiedik is namelijk een optionele maatregel, zoals wordt genoemd in hoofdstuk 6 van de Green Key handleiding. En het werkt daarnaast als uitstekend communicatiemiddel over jouw duurzame bijdrage, een verplichte norm genoemd in hoofdstuk 2. Hoe dat voor deze twee normen precies werkt, lees je hieronder.

FungiFarm

Greenkey hoofdstuk 6: circulair omgaan met koffiedik!

Circulaire oplossingen voor afval beginnen vaak bij het scheiden van afval. Met de FungiFarm ga je een stapje verder door de circulaire oplossing direct op locatie uit te voeren.  

Neem namelijk het product koffie, een onwijs populair product. Jaarlijks verschepen we wereldwijd zo’n 9 miljard kilo koffiebonen. Maar wist je dat slechts 0.2% van de massa van de koffieboon belandt in je kop koffie en dat we de rest weggooien? Ga maar eens na hoeveel koffiedik er dus in de afvalbak belandt. Niet bepaald efficiënt of circulair!   

De handleiding van Green Key geeft ons een aanzet om eens te kijken naar circulaire oplossingen voor koffiedik, en verklapt al dat oesterzwammen er wel raad mee weten! Wij helpen de organisaties die hierin stappen willen maken met het circulair verwerken van hun koffiedik. En dat gewoon op locatie door er oesterzwammen op te kweken, in de FungiFarm!

Met deze FungiFarm verwerk je maandelijks zo’n 90 á 100 liter koffiedik per maand (= 50 á 60 kilo) en kweek je daarmee 6 á 9 kilo zwammen per maand. Op deze manier behaal je optionele Green Key criteria, zoals gesteld in hoofdstuk 6 ‘Afval’. 

Oesterzwam blauw in fungifarm

Greenkey hoofdstuk 2: je MVO-communicatie tastbaar (en eetbaar!) maken

Naast het circular verwerken van je koffiedik, is de FungiFarm dé eyecatcher voor jouw duurzame maatregelen! 

Het maakt niet alleen impact, maar werkt ook als fantastisch communicatiemiddel naar klanten en bezoekers. Het duurzame design en de sterke infographic neemt de kijker mee in het verhaal van de circulaire economie en inspireert de kijker om ook zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid. 

Hiermee maak je het MVO-beleid en de Green Key maatregelen van jouw bedrijf tastbaar én eetbaar! Want de oesterzwammen kunnen weer op locatie worden geserveerd.

Dit kan tevens bijvoorbeeld worden uitgebreid met informatieve flyers voor het communiceren van andere Green Key – maatregelen. Zo behaalt jouw organisatie de verplichte Green Key norm omtrent het communiceren van Green Key / MVO-beleid,  zoals gesteld in Hoofdstuk 2 ‘Communicatie’ en verhoog je dus jouw Greenkey certificering!

Infographic Green Key en de Sustainable Development Goals

De normen zoals gesteld in de handleiding van het Green Key keurmerk lopen in lijn met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De SDG’s richten zich op 17 grootste maatschappelijke uitdagingen van deze eeuw en wij werken er hard aan om daar een concrete bijdrage aan te leveren. En met onze producten kan ook jij hieraan meedoen!

Met de FungiFarm werk je namelijk op concrete wijze aan SDG 4 – Kwaliteitsonderwijs  en SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie!

SDG logo

SDG 4 SDG12

Contact

Ben je benieuwd wat wij voor jou organisatie kunnen betekenen wat betreft het internationale keurmerk Green Key en jouw weg naar brons, zilver of misschien zelfs goud? Neem vrijblijvend contact met ons op via www.fryslanfungies.nl/fungifarm.

Je vindt de FungiFarm ook in de Green Key etalage op https://www.greenkey.nl/communicatie-en-activiteiten-met-gasten/product-fungifarm 

FungiFarm logo